Sieraden

Gaatjes schieten: dit wil je weten!

gaatjes schieten

Gaatjes schieten, veel vrouwen hebben het laten doen. Wanneer je gaatjes in de oren hebt laten schieten kun je oorbellen dragen, iets wat veel meisjes en vrouwen graag doen. In dit artikel leggen we je meer uit over gaatjes schieten. Lees daarom snel verder:

Leeftijd gaatjes schieten

De meeste juweliers hanteren de leeftijd vanaf 1 jaar. Uiteraard is hierbij de toestemming van de ouders nodig wanneer een kind nog geen 18 jaar is. Daarom is het verstandig om dan met je kind mee te gaan naar de juwelier. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat er geen gaatjes geschoten worden bij je kind.

Wat kost gaatjes schieten?

De prijs van gaatjes schieten is in de meeste gevallen afhankelijk van de oorbellen die uitgezocht worden. Zo zijn er oorknopjes in verschillende kleuren en materialen. Er zijn juweliers waar je gratis gaatjes kunt laten schieten en alleen de kosten van de oorbellen hoeft te betalen. Dit is echter per juwelier verschillend. Welk systeem gebruikt wordt voor het schieten van de gaatjes. De kosten variëren meestal van zo’n 15 euro tot 25 euro. Afhankelijk van juwelier en de gekozen oorknopjes.

Gaatjes schieten met het Inverness Systeem

Bij veel juweliers wordt tegenwoordig gewerkt met het Inverness Systeem. Het is een ontzettend soepen en stil systeem. Het gaatje wordt in één vloeiende beweging geprikt en door de veiligheidssluiting direct vastgezet.

De voordelen van het Inverness Systeem:

  1. De oorbellen zijn steriel verpakt en de schietoorbellen worden meteen vanuit de cassettes in het oor geplaatst. De kans op een infectie is hierdoor erg klein.
  2. De veiligheidssluiting van dit systeem zorgt ervoor dat het genezingsproces optimaal zal zijn doordat de punt van de oorbel afgeschermd wordt en de sluiting niet te strak zal gaan zitten. Een goede luchtstroom is hierdoor mogelijk en de oorbel kan tijdens het genezingsproces niet vastgroeien in het oor.

Doet het pijn om oorbellen te schieten?

In veel gevallen zeggen mensen dat het schieten van oorbellen maar een seconde pijn doet en de pijn daarna al redelijk snel wegebt. Wanneer je gaatjes laat schieten hoef je niet bang te zijn. Tuurlijk, je voelt even een prikje, maar het is zo over. Een indicatie van de pijn? Knijp hard met je nagel in je oorlel.

Verzorging na het gaatje schieten

Wanneer je gaatjes laat schieten moet je de oorknopjes die je hebt laten zitten regelmatig draaien. Ook is het belangrijk dat je dezelfde knopjes de eerste zes weken inhoud. Na deze periode kun je van oorbellen wisselen, maar let er op dat er dan wel een vorm van irritatie kan ontstaan. Het is aan te raden om een ontsmettingsmiddel te gebruiken totdat het wondje is genezen zodat het niet gaat ontsteken.

Om te voorkomen  dat een gaatje dichtgroeit is het aan te raden om minimaal een half jaar oorbellen te dragen, ook tijdens het slapen. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele allergieën voor materialen zoals nikkel. Ook doe je er goed aan om niet direct voor te zware oorhangers te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat de gaatjes hierdoor groter worden en je oorlellen gaan hangen. Dat zou zonde zijn toch?

 

 

Deze artikelen zijn ook leuk!