Sieraden

Ringmaat opmeten dat doe je zo:

ringmaat opmeten

Ringen zijn net als oorbellen zeer geliefde sieraden. Ze zijn erg populair om te geven, te krijgen als cadeau of om zelf aan te schaffen. Het kan echter soms best lastig zijn om de juiste ringmaat te bepalen. Natuurlijk moet de ring prettig zitten, eigenlijk moet je hem niet voelen zitten. Gelukkig is het zelf opmeten van je ringmaat helemaal niet moeilijk! In dit artikel vertellen we je hoe je ringmaat opmeten simpel gedaan wordt:

Ringmaat opmeten

Of je nu al ringen draagt of nog helemaal geen ringen hebt, wij helpen je graag verder om de juiste ringmaat vast te stellen. Met onderstaande methodes vind jij altijd de juiste ringmaat voor jou. Lees snel verder om de verschillende manieren te ontdekken waarmee jij je ringmaat kunt bepalen:

De diameter meten met een bestaande ring

De allersimpelste manier om de juiste ringmaat te bepalen is door dit te doen met een ring die al goed passend is. Op deze manier kan er eigenlijk niets fout gaan omdat de ring je al goed zit. Pak hiervoor een meetlint of liniaal en de meet de diameter van de binnenkant van de ring op. Het gaat hier alleen om de binnenkant, de rand moet je daarom absoluut niet mee meten. Het aantal millimeters is hierbij je ringmaat.

ringmaat opmeten

Meten is weten met een touwtje

Heb je geen passende ring? Dan is het erg eenvoudig om je ringmaat te achterhalen door de omtrek van je vinger op te meten. Voor deze methode gebruik je een touwtje. Let op: houd er wel rekening mee dat de ring ook over de knokkel van jouw vinger moet kunnen. Pas er dus goed op dat je niet te strak meet.

Volg daarvoor de volgende stappen:

  • Draai het touwtje om de vinger waar de ring gedragen moet worden.
  • Knip vervolgens af waar het touwtje bij elkaar komt.
  • Meet dan het touw met een meetlint in millimeters
  • Nu weet je de omtrek van jouw vinger. In onderstaande tabel zie je nu wat jouw ringmaat is.

Ringmaat opmeten met een meetlint

Ook zou je de manier kunnen gebruiken van het meetlint. In principe is dit hetzelfde als met het touwtje, alleen wel wat minder nauwkeurig. Draai hiervoor het meetlint om je vinger, laat het kruizen en lees vervolgens het aantal millimeters af. Ook hiervoor kun je in bovenstaande tabel kijken welke ringmaat het beste bij de omtrek van jouw vinger past.

Jouw ringmaat omrekenen

Wanneer een ringmaat wordt aangegeven zal dit vrijwel altijd de binnendiameter van de passende ring zijn. Dit komt doordat dit het meest makkelijk te meten is. Ook de omtrek in millimeters wordt hierbij gebruikt. In de bovenstaande maattabel staan Europese ringmaten die zijn gekoppeld aan de omtrek in millimeters en de binnendiameter van de ring.

Onze tips:

  • Houdt er rekening mee dat een brede ring altijd strakker om je vinger zal voelen, het kan dan verstandig zijn om een halve ringmaat groter te kiezen dan je normale ringmaat om voor een optimaal comfort te gaan.
  • Houd rekening met de temperatuur van je handen. Meet je vinger niet op wanneer je handen erg koud of warm zijn. Dit kan de dikte van je vingers beïnvloeden.
  • Bij het meten van de omtrek van je vinger meet je altijd losjes. Een ring moet namelijk over de knokkel kunnen en niet afknellen.
  • Zit bij het berekenen van je maat de maat tussen twee maten in, ga dan voor de grotere maat.

Je ringmaat opmeten wordt een fluitje van een cent, succes!

Deze artikelen zijn ook leuk!